Korte hoog-intensieve intervaltraining (HIIT) remt de groei van darmkankercellen

Darmkanker is de tweede grootste oorzaak van sterfte door kanker. Het moderne westerse dieet in combinatie met een gebrek aan beweging is de belangrijkste reden voor het stijgend aantal gevallen van darmkanker en het stijgend aantal sterfgevallen door darmkanker.
Een gebrek aan beweging is de meest consistente leefstijlfactor die het risico op darmkanker verhoogt. Volgens de International Agency for Research on Cancer is een gebrek aan beweging – samen met overgewicht – een van de belangrijkste oorzaken van darmkanker (Vainio H, 2002).

Mensen die veel bewegen, hebben een sterk verlaagd risico op darmkanker, vergeleken met mensen die niet of weinig bewegen (Wolin KY, 2009). Beweging verbetert ook de prognose bij darmkanker. Mensen met darmkanker die veel bewegen, hebben een grotere overlevingskans en minder kans op terugkeer van de kanker dan darmkankerpatiënten die niet of weinig bewegen (Haydon AM, 2006; Meyerhardt JA, 2006).

Intervaltraining (korte perioden van intensieve beweging afgewisseld met perioden van rustige beweging) heeft verschillende gunstige effecten op het metabolisme, zoals een verhoogde insulinegevoeligheid, een betere opname van glucose in de spieren en een betere vetverbranding. Korte hoog-intensieve intervaltrainingen (HIIT) hebben een ander effect op de stressrespons dan langdurige matig-intensieve trainingen. Korte HIIT-trainingen veroorzaken een kortstondige aanmaak van ontstekingsfactoren die de groei van kankercellen kunnen afremmen.

In een experiment moesten patiënten die darmkanker overleefd hadden ofwel eenmalig een korte HIIT-training doen, ofwel twaalf korte HIIT-sessies in vier weken. Een HIIT-training bestond uit 4 keer 4 minuten heel intensieve inspanning (aan 85 tot 95% van de maximum hartslag). Vlak voor de training, onmiddellijk erna en twee uur na de training werd bloed afgenomen. Dat bloed werd in het laboratorium toegevoegd aan groeiende darmkankercellen. Het bloed dat onmiddellijk na een korte HIIT-training afgenomen werd, bevatte een sterk verhoogde immuunsysteem activiteit tegen de kankercellen. Twee uur na de HIIT-sessies, was dezze verhoogde immuunsysteem activiteit weer gedaald tot de oorspronkelijke waarden. Onvoldoende om de groei van darmkankercellen af te remmen.

De onderzoekers vermoeden dat dit een van de mechanismen is die ervoor zorgen dat patiënten die sporten of fysiek actief zijn meer kans hebben om darmkanker te overleven. Herhaaldelijke kortstondige verhoging immuunsysteem activiteit (acute ontsteking) kan de groei van darmkanker (en andere kankers) afremmen. Regelmatig bewegen vermindert chronische ontstekingen die, in tegenstelling tot acute ontstekingen/immuunreactie, het ontstaan en de groei van tumoren stimuleert.

Uiteraard spelen er nog heel veel andere factoren mee. Regelmatig sporten of intensief bewegen heeft verschillende gunstige effecten die samen een brede antikankerwerking hebben.

Bron PlaceboNocebo nr32