Hoe gezond is knoflook?

Knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt voor de behandeling van ziektes.
In Egyptische piramides en in Griekse tempels zijn resten van knoflook aangetroffen.
Ook in de Bijbel en in de Talmoed wordt over knoflook gesproken:

Eet regelmatig knoflook , het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!

De Romeinen geloofde dat knoflook de spieren versterkt, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden.
In Rusland wordt knoflook ook wel penicilline voor de armen genoemd

Knoflook bevat heel veel inhoudsstoffen zoals etherische oliën, zwavelbruggen, enzymen, vitamine B1,B3 en C en een hele rits mineralen.
Juist deze stoffen zorgen ervoor dat knoflook zo krachtig kan werken op de gezondheid.

Wat doet knoflook?

Er zijn diverse redenen om knoflook te gebruiken of in te zetten:

  • Het verlengt de bloedstollingstijd omdat het het samenklitten van de bloedplaatjes remt.
  • Het beïnvloedt de samenstelling van de bloedvetten waardoor het zorgt voor daling van het cholesterol.
  • De zwavelbruggen zorgen voor een bloeddrukverlagend effect.
  • Het werkt antibacterieel op een breed gebied tegen o.a. gram-positieve en gram-negatieve bacteriën
  • Bij griep werkt het antiviraal. Ik weet nog dat mijn tante mij vroeger een knoflooksoep gaf als ik grieperig was.
  • Het wordt vaak ingezet bij Candida Albicans.
  • Ook tegen parasieten wordt het vaak ingezet.
  • Maar als je verder gaat zoeken zou je nog meer dingen kunnen vinden.

 

Contra-indicatie en bijwerkingen:
Soms moet je niet te scheutig zijn met knoflook. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
Mensen met gevoelige maag of als je borstvoeding geeft.
Omdat het de bloedstolling kan verminderen is het niet raadzaam om grote hoeveelheden te nemen met medicijnen tegen bloedstolling.
Ook de week VOOR een operatie of een bevalling is het niet raadzaam om veel knoflook te nemen.
En natuurlijk als je allergisch bent neem je geen knoflook.

Heb je PDS en/of doe je het FODMAP-dieet dan kan je de lekkere smaak van knoflook in je olie krijgen door de knoflookteen
in de olie te bakken en daarna te verwijderen. De FODMAPS blijven in het teentje zitten en je olie heeft een heerlijke smaak.

Geur:
Knoflook heeft een sterke geur en kan ook bij anderen een geur afgeven.

Zoals gezegd bevat knoflook veel zwavelverbindingen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS).
Dit wordt niet verteerd maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid waar het een sterke geur veroorzaakt.
En daardoor kan je als je knoflook eet wat sterker gaan ruiken.

De knoflookgeur kan gedeeltelijk verholpen worden door het kauwen van verse peterselie.

Hoe kan je knoflook gebruiken?

In de keuken kan je verse knoflook gebruiken of knoflookpoeder. Knoflook is in bijna alle warme gerecht erg lekker.
Maar ook in koude gerecht zoals bijvoorbeeld in tzatziki, humus, pesto.

Je kunt het ook uitwendig gebruiken in de vorm van een wikkel of pleister met knoflook.
Denk dan aan eksterogen, oorontsteking, spier- en zenuwpijnen, artritis en bij ischias.

Verschillende vormen:
Naast verse knoflook worden er ook kant-en-klare preparaten gebruikt als supplement..
Meestal in de vorm van poeder, dragees, capsules, tabletten, extract en knoflookolie. De dagelijkse dosis ligt rond de 900 mg knoflookpoeder.
Dat komt overeen met 4 gram verse knoflook of 8 mg knoflookolie.

Kort omschreven kan je knoflook inzetten bij darmproblemen, bloedzuivering en werkt het algeheel versterkend.

Recept:

Om je alvast op weg te helpen heb ik hier een heerlijk recept van knoflooksoep voor je:

Knoflooksoep voor 4 personen

Ingrediënten:

2 liter (liefst verse getrokken) bouillon
1/4 knolselderij of 2 aardappelen
2 uien
olijfolie
30 knoflooktenen (6 knoflookbollen)
Sap van een halve citroen

Bereidingswijze:

  • Verwarm de over op 200 graden.
  • Snijd de top van de knoflookbol af zodat de teentjes aan de top open zijn. Leg ze op aluminiumfolie.
    Besprenkel met olie en wat Keltisch zeezout. Vouw de folie dicht om de bollen en leg ze 60 minuten in de oven.
  • Als ze klaar zijn de bollen even laten afkoelen en daarna de inhoud uit de bollen drukken. Het wordt een soort puree.
  • Snijd de knolselderij of aardappelen in blokjes.
  • Snipper de uien.
  • Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knolselderij (of aardappel). Voeg de bouillon toe en de knoflookpuree.
    Breng aan de kook en laat de soep afgedekt op een heel laag vuur minstens 3 uur zachtjes trekken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng eventueel op smaak met kruiden.
  • Voeg als laatste vlak voor het opdienen wat citroensap toe.