Vocht, water, thee, koffie…. wat telt mee?

Ons lichaam bestaat voor 70% uit vocht (vrouwen iets minder dan mannen). Dat vocht is essentieel voor de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Daarom is voldoende verversen heel belangrijk.

Hoe doe je dat?

Er wordt vaak een gemiddeld advies gegeven van 1,5 liter vocht per dag.
Maar dat is niet voor iedereen genoeg.
Je kunt beter aanhouden 0,5 liter per 20 kg lichaamsgewicht.

Ik hoor vaak het excuus waarom mensen geen 1.5 liter drinken en meestal is dat omdat men dan ook meer moet plassen. Wist je dat dat maar van tijdelijke aard kan zijn?

Wanneer je meer (beter) water gaat drinken moet het lichaam weer even in balans komen.
Het kan zijn dat je lichaam ‘uitgedroogd’ is waardoor de opname van het vocht in je lichaam even van slag is. Denk maar aan een plant met uitgedroogde grond. Wanneer je die water geeft loopt alles er gewoon langs/doorheen.
Na een tijdje raakt je lichaam gewend aan de betere vochtinname en wordt het plassen ook minder.
Daarnaast zal je bij meer water gebruik ook beter je afvalstoffen kunnen afvoeren waardoor de blaas eerder geprikkeld is en dan graag geleegd wil worden.
Zijn de afvalstoffen minder dan wordt de blaas minder snel geprikkeld.

Water? Mag het ook wat anders zijn?

Om je lichaamsvocht op pijl te houden is over het algemeen water het beste om te gebruiken. Dat mag koud water, warm water of ook kruidenthee zijn.

Zwarte thee, koffie, sapjes of limonades tellen we niet mee. Dat zijn extraatjes en soms zelfs water onttrekkend.

Water met citroen?

Het drinken van water met verse citroen direct na het opstaan, kan je lever helpen met reinigen en je lichaam helpen om je spijsvertering op gang te brengen. De reinigende werking zorgt er voor dat je ook wat meer gaat plassen. Citroenen stimuleren de afgifte van gal, waardoor maagzuur oprispingen en constipatie worden verminderd.
Gebruik het liefst biologische citroenen.
Omdat citroen zuur is, heeft het een negatief effect op je tandglazuur. Gebruik je een rietje dan voorkom je tanderosie.

Er zijn zoveel verschillende smaakjes te geven aan water.

Hoe zorg jij dat je voldoende vocht binnenkrijgt?