Een magnetron is sinds de opkomst omstreden. Toch hebben nog steeds de meeste Nederlanders wel een magnetron.  Maar wat moet je weten van die aloude magnetron?

Als we kijken naar waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is: het opwarmen van voedingsmiddelen/maaltijden dan kun je je afvragen of het verstandig is om dat te doen.

De redenen om de magnetron te mijden:

Voedselkwaliteit daalt drastisch

Wetenschappers hebben gekeken wat het effect van de magnetron is op vitamine B12 in voedselproducten als rauwe biefstuk, varkensvlees en melk. Na blootstelling aan microgolven bleek het voedsel 30 tot 40 procent minder vitamines te bevatten. Tijdens het verwarmingsproces veranderde vitamine B12 bovendien in een inactieve vitamine. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Daarbij verandert de moleculaire structuur van je voedsel in de magnetron, waardoor eveneens de voedingswaarde van je eten daalt.

Niet geschikt voor moedermelk!

De krachtige bacteriedodende stoffen in moedermelk worden ook vernietigd door de magnetron. Onderzoekers verwarmden moedermelk 30 seconden op in een magnetron. De melk wordt veranderd kwa structuur waardoor sommige stoffen in een gifstof veranderen.  De melk die uit de magnetron kwam bevatte ook aanzienlijk minder enzymen die (de wand van) een bacterie aanvallen en meer schadelijke bacteriën voor baby’s. Deze studie staat in het tijdschrift Pediatrics.

Beinvloed je bloedsamenstelling

Zwitsers onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van melk en groenten uit de magnetron invloed heeft op de samenstelling van je bloed. Het aantal rode bloedcellen van de proefpersonen nam af, terwijl het aantal witte bloedcellen en het cholesterolgehalte toenamen. Met andere woorden: het lichaam triggert het imuunsysteem om blijkbaar door magnetronbereiding ontstane gifstoffen uit te schakelen. De straling van de magnetron kan tevens veranderingen in je bloed en je hartslag veroorzaken.

Keert draairichting van moleculen om

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar slecht sluitende deurtjes, oude magnetrons die meer zouden lekken en ander onveilig gebruik van magnetrons. Deze onderzoeken gaan geheel voorbij aan de gevaren van de verhittingsmethode zelf. Magnetrons veranderen de draairichting van moleculen. Dat is de hoofdreden dat voedsel uit magnetrons zijn vitaliteits/energiewaarde verliest. De draairichting van moleculen brengt ons op een vlak waar de wetenschap nog maar zelden onderzoek heeft gedaan. Alle stoffen vibreren, en vooral levende materie. Door de draairichting van moleculen te veranderen, gaat levend voedsel dood. De energiewaarde wordt er direct mee kapot gemaakt. Het wordt tijd dat op dit vlak meer onderzoek wordt gedaan.

Maar er is echter 1 functie die de magnetron uitstekend verricht namelijk:

Het ontsmetten van je keuken spons/borstel of doekje!

Uit onderzoek is gebleken dat 2 minuten in de magnetron op full power, reeds 99% van de bacteriën wordt gedood. Wie helemaal op zeker wil gaan gaat voor 4 minuten in de magnetron om zelfs de hardnekkigste bacteriën te doden.