Hoe bijzonder zijn spieren?

Spieren zijn een dynamisch weefsel dat permanent afgebroken en weer opgebouwd wordt. Spieren worden door het gewone dagelijkse gebruik constant een klein beetje beschadigd en weer gerepareerd. Maar spieren zijn ook heel goed in staat om zich te regenereren na veel grotere schade, bijvoorbeeld door een extreme lichamelijke inspanning, een blessure of een traumatisch letsel.

Daarvoor zijn niet alleen eiwitten nodig, die als het belangrijkste spiervoedsel beschouwd worden, maar ook vetzuren, vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Een gebrek aan voedingsstoffen en metabole stoornissen die gepaard gaan met ontstekingen/auto-immuunreacties – zoals overgewicht en diabetes – kunnen de herstelcapaciteit van de spieren verlagen.

Sarcopenie is het verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie dat men vaak bij oudere mensen ziet. Soms gaat het gepaard met extreme vermagering als gevolg van chronische ziekten, zoals kanker, aids, hartziekten, longziekten en darmziekten.

Spierverlies en vermagering zijn vormen van verzwakking door weefselafbraak en zijn een belangrijke oorzaak van zwakte en kwetsbaarheid bij oude mensen. Ze verhogen het risico op valpartijen, botbreuken, infecties en vroegtijdig overlijden.

Bij komt spierverlies voor?

Spierverlies komt ook voor op jongere leeftijd, vooral bij mensen met een zittend leven en metabole stoornissen zoals overgewicht, te veel buikvet en diabetes. Spierverlies leidt tot meer vetopslag en meer vet draagt bij aan spierafbraak. Spierverlies en te veel buikvet werken elkaar in de hand en creëren een zichzelf in stand houdende vicieuze cirkel. Dat kan zo extreem worden, dat zowel tot spierverlies als obesitas leidt, een aandoening die sarcopene obesitas genoemd wordt en die steeds vaker voorkomt.

Polyfenolen – plantaardige componenten die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschappen van noten, zaden, groente en fruit – komen de laatste jaren steeds meer in de belangstelling omwille van hun gunstig effect op heel het metabolisme. Ze worden beschouwd als veelbelovende geneesmiddelen voor de preventie en de behandeling van verschillende degeneratieziekten, onder andere hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen (dementie, alzheimer etc) .

Polyfenolen hebben ook een gunstig effect op de spieren. Ze kunnen mogelijk ingezet worden voor de preventie en de behandeling van spierschade en spierafbraak, zelfs bij erfelijke spierziekten.

Dit artikel laat opnieuw zien hoe belangrijk het is om de juiste voedingskeuzes te maken. Wat is jouw favoriete fruit? Eet je dit regelmatig?